Sju säsonger rundstav

Med flera säsongers material med en och samma programledare finns det en hel del möjligheter att finna trender, likheter eller egenheter. Ernst själv har i Sommar med Ernst nämnt sin förtjusning i rundstav men vill man gå tillbaka och se var det använts är det inte helt trivialt.

Det är åtskilliga timmar med sända program att vada igenom i jakt på rundstav och tekniker för att automatiskt leta igenom videor är fortfarande på ett ganska tidigt stadium. 

Ett knep (som t.ex. The Daily Show med Jon Stewart och Colbert Report använder sig av genom servrar från Snapstream) är sökning på ord i textremsorna. På så sätt får man hänvisningar till när i ett program ett visst ord nämnts (med reservation för att undertextarna ibland tvingas använda andra ord av plats- eller tydlighetsskäl).

Under juni släpptes ett litet program kallat Videogrep för att utifrån ett sökbegrepp klippa ihop en video utifrån en mängd videofiler med textremsor. Med minimal arbetsinsats kan man enkelt få ihop ett potpurri av yttranden med samma ord. Timingen är inte exakt med tanke på att textremsorna kan visas något innan eller efter det aktuella ordet nämns men det sökta ordet kommer med alltsomoftast.

Det märks också att det inte är en människa som gjort klippen. Ibland blir det väldigt tydligt när allt vad flow heter abrupt hackas upp. Men med inte alltför stora modifikeringar skulle man istället för att skapa en färdig video istället skapa en klipplista att ladda in i ett videoredigeringsprogram för vidare behandling.

Läs om vår kommentarspolicy