12 uttalanden jag minns från mina första 7 år med TV4:s webbutveckling

Under mina första sju år (jösses!) på TV4 har jag förstås fått höra en hel del klokheter. De flesta glömmer man ju bort, men jag tänkte här dela med mig av några som fastnat i mitt huvud. Det kanske inte är ordagranna citat, men alla har uttalats typ så här.

1. ”Magnus! Hur går det med min långa lista?”
Sagt av en tidigare chef för en av våra sajter

Den här meningen ropades tvärs över matsalar, i korridorer och på takterasser med jämna mellanrum under en halvårsperiod med start hösten 2007. Frågan syftade på en restlista med alltid odefinierade, ofta onödiga och ibland obegripliga funktioner som prioriterats bort när en av våra tidigare sajter byggdes. Efter att ha svarat undvikande på frågan i ett halvår förklarade jag till sist att den tyvärr mystiskt försvunnit från min hårddisk. Listan sörjdes av ingen.

 

2. ”Men du är bra på att köpa sallad!”
Sagt av Brian 

Vi kör en kunskapsinventering på whiteboarden med utvecklare och produktägare. Ruby, MongoDB, Javascript, Git och mycket annat trängs på tavlan. Alla i rummet har en kolumn, och alla kolumner fylls med kryss. Alla utom min. Brian ser min tomma kolumn, känner medlidande och fixar med ovanstående utrop ett kryss åt mig i en extrakolumn som får heta ”Köpa sallad”.

 

3. ”Det där får man lösa i backend”
Sagt av Henrik med morrande röst, blicken kvar på skärmen

Den normalt tillmötesgående front-endaren Henrik blir något mindre lösningsorienterad när kolhydraterna slopas under några (långa) veckor.

 

4. Kan vi inte bara lösa det med RSS?”
Sagt av en säljare som hade lovat för mycket

En glad säljare har lovat något som utvecklarna efter en hel del undersökning konstaterar inte går att lösa. ’Skam den som ger sig’, tänker han och provar om det kanske hjälper att droppa  den där nya, balla, tekniska förkortningen han just snappat upp.

 

5. ”Ni kan ju prova – annars får vi lösa det med riktig programmering”
Sagt av David (eller om det möijgen var Christer?)

Våra backend-utvecklare bjuder (omedvetet, tror jag) frontend-utvecklarna på en lavett under en stand up.

 

6. ”Allt jag vill ha är en bra sajt!”
Sagt av mig själv, med panik i rösten

En konsult med alldeles för höga tankar om min tekniska kompetens frågar mot slutet av en lång teknisk mumbo-jumbo-monolog om det är okej att byta ut Struts mot Spring (eller om det var tvärtom). Jag försöker fly undan genom att vända över ansvaret så tydligt det bara går. Det var inget hjälpsamt svar, jag vet, men det fyllde sitt syfte.

 

7. ”Det där är också mest prioriterat”
Sagt av alla kravställare minst en gång

Det här kommer oftast de tider på året när det blir lite extra bråttom – exempelvis innan sommaren, efter sommaren eller när som helst mitt emellan två somrar. Även erfarna, engagerade kravställare säger det ibland, men de brukar med tiden lära sig att komplettera orden med ett överslätande leende.

 

8. ”Det är alldeles för många döda pixlar”
Sagt av Olof på fotbollskanalen

Ett försök att få en lugnare känsla på fotbollskanalen stöter på patrull. Trenden som rådde bland sajter då var att peta in mycket luft och marginaler överallt. Just då tyckte jag att Olof hade fel och designbyrån rätt, men i efterhand inser jag att det var Olof som hade rätt. Snyggt är inte alltid bäst.

 

9. ”Det är lougnt Magnus – det är okej att tappa bollar”
Sagt av min tidigare chef Per-Åke på lugnande skånska

Jag ser väl skraj/stressad/nervös ut när jag konstaterar att jag tappat någon av alla de  bollar som man efter att ha läst jobbannonser tror att man måste kunna hålla i luften samtidigt. Det är nog det bästa jobbråd jag någonsin fått – de flesta bollar faller ju av en anledning, och de är sällan värda att plockas upp.

 

10. ”OK, tänk kostym då – men med jympadojjor!”
Sagt av Tommy (då chef för tv4.se)

Efter att Daytona i timmar med hjälp av motsatsord, värdeord och många andra fiffiga workshopverktyg försökt få ur oss en någorlunda sammanhängande och begriplig bild av hur tv4play ska kännas, lyckas Tommy skaka ner polletten med en Lasse Kronér-doftande metafor.

 

11. ”Magnus , det är en Mercedes C-klass du ska ha – den har väldigt liten churn*, och är dessutom en trevlig familjebil”
Sagt av Annika (som då var premiumansvarig) i en dröm

Annika dyker upp i en dröm, lika övertygande och engagerande som vanligt, men det här är första gången hon ger mig biltips. Att hon pratade om churn var mindre oväntat.

 

12. ”Du är alltså kvar fortfarande? Då antar jag att du trivs?”
Sagt av min Outlook efter att jag jobbat på TV4 i fem år

Redan när jag började på mitt första jobb satte jag en reminder i kalendern som efter fem år skulle poppa upp med just den frågan. Jag var väl rädd för att fastna någonstans av ren bekvämlighet gissar jag. På mina två första arbetsplatser hann jag aldrig se meddelandena. Den tredje remindern dök upp på min telefon en junimorgon 2012 när jag höll på att låsa cykeln utanför tv4-huset. Som tur var kunde jag svara ja på båda frågorna, lugnt låsa cykeln och gå in.

 

* churn = http://lmgtfy.com/?q=churn&l=1

 

 

 

 

Läs om vår kommentarspolicy