Det där med DRM

I min nya roll som produktägare som jag tillträdde i december ingick ansvaret för det som i folkmun kallas DRM. DRM står för Digital Rights Management och syftar till den teknik som har till mål att kontrollera spridningen och användningen av digitalt material, i vårt fall videoprogram. Med andra ord ett kopieringsskydd som vi lagt in i våra olika videospelare för att förhindra att innehållet kopieras.

Behovet av kopieringsskydd är inte unikt för streamingtjänster och har använts i digitala sammanhang redan från mitten av nittiotalet på t.ex. DVD-skivor. DRM är ett nödvändigt ont eftersom vi inte bara visar egna produktioner utan även köper in filmer och tv-serier, oftast med klausulen att det måste vara DRM-skyddat för att kunna få visas på TV4 Play.

När jag skriver “nödvändigt ont” menar jag inte bara att det är en komplex process för oss att bygga in i våra videospelare utan även att det inte alltid är trivialt för användaren att få till. Ett av de absolut vanligaste klagomålen vi får in på TV4 är att man har problem med att installera Widevine — ett av våra DRM-skydd. Bilden nedan visar våra kodningsprotokoll, DRM-skydd och videospelare. Låt oss gå igenom dem en och en.

RTMP utvecklades av Macromedia (numera ägt av Adobe) och är ett protokoll som används för att streama ljud, bild och data över nätet genom en Flash-spelare. Det kan jämföras med HTTP som är ett protokoll för distribution av hypertext. Vi använder fortfarande RTMP till livesändningar som vi vill lägga in reklam i, t.ex. Nyhetsmorgon eller Idol-fredagsfinaler.

HDS är ett adaptivt streamingprotokoll från Adobe som vi numera använder på det mesta material på webben, både livesändningar och förinspelade program (det som kallas VOD). Fördelen med HDS jämfört med RTMP är bland annat att videospelaren anpassar bild- och ljudkvaliteten efter användarens internetuppkoppling och datorkapacitet.

HLS är ett annat adaptivt streamingprotokoll som Apple tagit fram. Det används främst för Apples egna produkter, t.ex. iPhone, iPad och Safari-webbläsaren, men har även fått spridning på Android. Vi använder HLS både för våra iOS- och Android-appar.

Smooth är Microsofts svar på ett adaptivt format och vi använder det till de användare som har Premium Sport av den enkla anledningen att materialet i det abonnemanget kommer från C More som använder Smooth Streaming.

Medan RTMP är en gammal standard som är på väg bort kommer de tre övriga att leva kvar ett tag till även om de också har fått ett bästföredatum inom en allt för snar framtid. Utmaningen idag är att det inte finns något självklart alternativ och därför har HDS, HLS och Smooth Streaming blivit väletablerade format som används av de flesta streamingtjänsterna både i Sverige och internationellt. Läs mer om hur dessa tre format fungerar i ett tidigare blogginlägg om adaptiv streaming (när artikeln skrevs hade vi inte Smooth på TV4 Play).

Widevine Media Optimizer är ett DRM-skydd utvecklat av Widevine Technologies som numera ägs av Google. Vi använder Widevine för både webben genom HDS och för mobilapparna genom HLS. På sin webbläsare måste man installera Widevine som ett tillägg till Flash-spelaren och det är här många användare upplever problem eftersom den inte alltid är kompatibel med alla datorkonfigurationer och webbläsare. Tyvärr har även många Android-enheter problem med Widevine.

PlayReady är ett DRM-skydd framtaget av Microsoft och är väl integrerat med deras streamingprotokoll Smooth. Vi använder PlayReady på det C More-material som måste kopieringsskyddas enligt våra avtal. Till skillnad från Widevine kräver PlayReady inte ett extra tillägg utan ingår i Silverlight-spelaren som används för att spela upp smooth-strömmar.

Sammanfattningsvis har vi alltså Flash-spelaren på webben för allt som är gratis (med reklam) och Premium samt Silverlight-spelaren för det som ligger under Premium Sport. Dessa videospelare använder Widevine respektive PlayReady där ett DRM-skydd krävs, t.ex. våra tv-kanaler (TV4, Sjuan, C More Sport HD etc) samt tv-serier som Elementary och Musketörerna. Sedan har vi de inbyggda videospelarna i iOS- och Android-apparna samt Widevine Player för det som är DRM-skyddat. Här krävs inga extra tillägg eftersom spelaren är inbyggd i den nedladdade appen.

Utmaningar och lösningar

På grund av alla problem som upplevs med Widevine kommer vi under året att fasa bort DRM:et och lämna plats för andra lösningar. Ett steg i den riktningen kan ses redan nu i Android-appen som fick en ny release igår. Där har vi byggt in en ny spelare som klarar av att hantera Smooth och PlayReady — alltså Microsofts streamingprotokoll och DRM-skydd. SecurePlayer som den kallas är en VisualOn-videospelare med ett påhäng från Discretix som möjliggör DRM. Dock är allt inte frid och fröjd riktigt än — det återstår fortfarande att koda om våra tv-kanaler och filmer i Smooth; detta kommer att göras inom de närmaste veckorna. Däremot ska du kunna njuta av Elementary och andra tv-serier på din Android-enhet redan idag om du har den senaste versionen av appen. Skaffa den här!

En annan utmaning vi tampas med är Widevine på webben. Här kommer vi att gå över till Silverlight-spelaren på allt som är Premium samt allt som är DRM-skyddat. Detta är ett lite större arbete men vi hoppas kunna leverera smooth-strömmar för detta redan under senvåren. Utöver det arbetar vi även med en HTML5-spelare för hela program (idag använder vi den endast för klipp) men detta kommer inte att innefatta DRM-skyddat material eftersom det inte finns något DRM för HTML5 idag. Med HTML5-spelaren finns möjlighet att se icke-DRM-programmen direkt i webbläsaren på din iPhone, iPad eller Android-enhet (nyare versioner). Även denna hoppas vi kunna införa innan sommaren.

Bilden ovan visar våra ambitioner med videospelarna och DRM-skydden. De stora förändringarna är alltså att Widevine kommer att behållas på iPhone och iPad (där den fungerar bra) men fasas bort på webben och på Android. Den observante har säkert noterat att Apple TV saknas på bilden. Anledningen är att vi inte kan diskutera detaljerna kring tekniken bakom appen riktigt än. Dock kan vi säga att DRM-skyddat material är på väg in även här så håll ut ett tag till!

Läs om vår kommentarspolicy