Flaxande koncentration

Flappy Bird är ett spel som blev megastort “över en natt”. Så populärt att indie utvecklaren Dong Nguyen blev trakasserad och tom mordhotad. Om hela grejen med att ta bort spelet från App store eller Google Play är en PR grej kan vi låta vara osagt, men spelet engagerar och jag tror nästintill samtliga som provat det iaf har känt frustration.

Som det mesta som är aktuellt (och inom app världen ligger längst upp på poppis listan) så måste man ju prova. Visst blev man frustrerad, tyckte det var ett skräpspel man kunde slänga ihop på en halvdag (vilket är typ lika lång tid det känns som det lagts på många av klonerna), men egentligen är inte spelet så dåligt och grafiskt helt okej (okej okej, jag sysslar även med text-tv).

För ett par veckor sen fick jag ett sms från min äldsta dotter.

En utmaning värd att anta såklart, man måste ju sporra sina barn att bli bättre 🙂 (just nu leder jag för övrigt med 103 mot hennes 86 poäng, så än så länge är farsan med i gemet)

Det genialiska med spelet och det som jag tror driver många att tröstlöst fortsätta är att det kräver koncentration, hela tiden, utan avbrott.

I spelet måste man komma förbi inlärningskurvan, så man ”förstår” fysiken, hur gravitationen drar och vad en ”flap” med vingarna gör. Allt det där är väldigt konsekvent. Kroppskontroll (eller ”snudda skärm” kontroll) är rätt vitalt också.

När man väl kommit förbi det så handlar allt om något jag vill kalla “bakgrundskoncentration”, typ nånting som vi nästan kan kalla att man kan ”göra i sömnen”.

Varenda gång jag kraschar så är det koncentrationen som störs, har man hållit på en stund (för mig kring nån minut) så börjar tankar på annat komma in och whoops, krasch. Flyttas fokus helt av att nån tex pratar med en är det i stort sett helkört… krasch.

Jag har en teori att samma form av koncentration appliceras på andra områden (spel är bra helt enkelt, även Flappy Bird). Är jag tex bekväm i programmeringsspråket eller ett system (mao förbi inlärningskurvan) så har jag alla verktyg jag behöver. Resten är koncentration.

Så om vi ska latingoogletranslate:a lite, ne conturbet ingeniarius.

Ha en skön fredag.

Läs om vår kommentarspolicy