Hårdvara och mjukvara för bildning

Även om CES och konsumentelektronik handlar mycket om underhållning och hushållsapparater finns det även en del utbildningsrelaterade produkter på CES 2014.

Versal är en plattform ännu i beta för att låta lärare och andra skapa uppgifter som kan lösas interaktivt på webben. Genom ett urval av färdiga moduler (t.ex. formulär, frågor, blindkartor) behövs inga programmeringskunskaper och man kan kombinera delar som lär ut (t.ex. Youtube-videor) med delar där kunskaperna testas. Tjänsten bygger på en freemium-modell där man kan skapa innehåll till en viss mängd utan kostnad, sedan tillkommer kostnad för fler tester eller större mängd data.

Innehållet man skapar kan vara gratis eller kosta pengar. I det senare fallet delar skaparen och Versal på intäkterna.

Modular Robotics har två olika system för att lära ut teknik och robotar till personer från fyra år och uppåt. Cubelets är ett system av kuber där varje kub har en viss funktion, t.ex. sensorer eller motorer. Genom att kombinera dessa kuber på olika sätt kan hel mängd olika robotar skapas. T.ex. kan man skapa en robot som stannar när den känner av ett hinder. Det finns även en kub med Bluetooth-funktionalitet om man nu skulle vilja programmera den och styra från ett annat system. Än så länge går det bara att programmera i C men enklare språk ska vara på gång.

Skaparna menar att man inte vill tvinga in användarna i ett särskilt system och därför finns t.ex. en adapter så att man kan lägga till Lego-klossar på kuberna. Startpaketet kostar 175 dollar.

Det andra systemet från Modular Robotics har inte släppts ännu. Det är också ett modulärt system men istället för kuber sätter man ihop delar med magnetiska stålkulor emellan. Detta system riktar sig till personer från åtta år och uppåt. Baspaketet kostar 149 dollar och ett mer avancerat paket 399 dollar.

Läs om vår kommentarspolicy