Fånga ditt liv i form av data

Efter den i södra Sverige hittills snöfattiga vintern kanske saknaden blir så stor att man till slut faller till föga och köper den här maskinen som producerar snö. Låt vara att den är till för att användas till livsmedel men om man nu saknar den där känslan av snöslask innanför ytterdörren kanske den kan användas även där.

I övrigt handlar mässan i år en hel del om sensorer. Ett av modeordet är wearables, i något fall handlar det bara om något som visar saker men ofta är det åtminstone ett par sensorer inblandade.

Lifeloggningtillämpningarna handlar ofta om att samla statistik på sin fysiska aktivitet (och då främst träning) men enheter som brittiska Autographer och svenska Narrative fångar användarnas vardag i bilder och låter användarna gå igenom sitt liv i efterhand. Där Autographer satsar på fler sensorer, väljer Narrative istället att ha enkel hårdvara med kamera och GPS-mottagare och istället lägga krutet på analys på sina servrar för att enklare kunna bläddra bland sina händelser. Autographer har ännu inga sådana funktioner för att automatiskt välja ut de bästa bilderna och smart klumpa ihop ögonblick men det är något som kan komma enligt dem själva.

Enheten Kiwi framstår som en något mer avancerad stegräknare. Den håller koll på rörelser men dessa rörelser innefattar även gester man gör med kroppen. Därmed kan man skapa makron som utförs när man gör en sådan gest. Med Kiwis app kan man lika IFTTT aktivera olika händelser baserat på dessa gester. Kiwi har öppet för tredjepartsutvecklare för nya tillämpningar baserade på dessa gestinitierade händelser.

När man lämnat hemmet kan det vara idé att lämna kvar några sensorer också. Canary är en pryl med inbyggd kamera, mikrofon, siren, termometer och hygrometer. Uppkopplad till molnet så håller den reda på normal och onormal aktivitet och kan notifiera dig via telefonen när något oväntat händer (som ovälkommet besök).

En hel del sensorer att koppla till telefonen finns också, som temperatursensorn att lägga i trosorna, sensorn för att kolla andedräkten, geigermätaren, nitratmätaren för mat.

Även människans bästa vän kommer inte undan att registreras. Med ett halsband från Voyce till hunden som håller koll på bland annat hjärtpuls och temperatur kan man i tillhörande app få information anpassad till just din hund beroende på ras, ålder och vaccinationer.

Läs om vår kommentarspolicy