Summering av elva hack

TV4 hackday

Jag är ju partisk och inblandad men jag tyckte det var fantastiskt lyckat resultat av två dagars hackday på Sånga Säby förra veckan. Vi kommer skriva lite mer detaljerat om vad varje lag jobbade med framöver men här kommer en sammanfattning:

Brian som arbetar med apputveckling till vardags gjorde en lösning för att kunna filtrera anrop från apparna vid utveckling. Det blir ett sätt att stoppa in annan data (till exempel testdata) i apparna genom att ändra och anpassa vad appen läser in.

Natalie, Henrik och Christer byggde en notifierings-funktion för att enkelt kunna pusha ut meddelanden till besökare på TV4 Play och TV4.se. Det kan till exempel vara driftrelaterad information men också info om att en livesändning drar igång, att kvällens Idol-avsnitt är publicerat eller som ett nytt annonsformat.

Kalle gjorde en bildbanks-lösning för att ladda upp och publicera bilder. Det blev en lyckad demo där publikens bilder uppdaterades i realtid på väggen. Hade kunnat bli riktigt maffigt om man istället för 18 kollegor i publiken i ett konferensrum har 5.000 i en Idol-publik.

Vår konsult Erik gjorde ett iPhone-app med allt vårt barninnehåll från TV4 Play med coolt gränssnitt. Vi har mycket barninnehåll i Play men det drunkar lätt i det övriga innehållet. Dessutom innehåll TV4 Play-appen lite för många funktioner för att vara användarvänlig för barn. Ett bra exempel på att en produkt blir bättre med färre features.

Ludvig som också är konsult, gjorde en mashup med TV4 Play-sändningar och info om kommande fotbollsmatcher. Responsivt, såklart… Och Andreas – som till vardags gör interaktionsdesign – visade att han besitter oanade javascript-kunskaper och byggde en veckoplanerare för matlagning baserad på Recept.nu’s innehåll. Planera din veckomatsedel med innehåll från Recept.nu (eller klipp-och-klistra in recept från andra sajter) och få sen ut en snyggt strukturerad inköpslista att gå och handla med. Eller om man tar det vidare: integrera det som kommer ut med någon matbutiks API och ordna en beställning och hemkörningen.

Linus och Calle som arbetar med vår videoplattform gjorde en version av TV4 Play för mediecentret XBMC. Demon kördes på en Raspberry PI och funkade klockrent. Byggde helt på det API vi redan använder för TV4 Play på webb och apparna. Marcus och Matti gjorde en fjärrkontroll för TV på nätet. Både hur den styrde webbläsaren och med vad (tomater, bananer och äpple!) var nytänkande. Och våra android-utvecklare Martin och David gjorde en Android-app som innehöll TV4-klipp utritat på en karta. Lyfter innehållet från våra lokaltv-redaktioner som annars tenderar att drunkna i utbudet på TV4 Play. Geodata förändrar verkligen upplevelsen av nyheter och det finns många nya sätt att sortera och skära innehållet på när det förses med geodata. Här har vi också en utmaning som vi ofta stöter på – vi har för lite metadata på vårt innehåll i dagsläget.

David Hall gjorde en ansiktsigenkänningsfunktion som kunde indexera vår video och göra innehållet sökbart. Förutom att det var tekniskt avancerat blir det också lite känsla av videoinstallation när man ser fragment och frames från olika innehållsfiler som sätts ihop till en film.
Och till sist: konsulten Peter som byggde en dashboard som visade aktuell statistik från våra sajter (mest teknisk data) men också kunde anpassas för att visa köp per timme, trafik på sajten, populäraste klipp, när tunnelbanan från Ropsten mot stan går nästa gång, försäljning av abonnemang eller hur många samtal som är i kö hos supporten.

Det blev totalt sett en bra spridning på projekten mellan fysiska objekt, appar, webbtjänster, grafiska funktioner, publika- och interna tjänster och analysverktyg. Något funkar att sätta i drift nästan direkt, annat behöver mer arbete.

Vad skulle du helst vilja se på våra sajter?

Läs om vår kommentarspolicy