Facebooks Graph search otäckt och lättanvänt

Tittar man på Facebooks nya Graph search är det inte bara det omdiskuterade problemet med integriteten för Facebooks användare som slår en utan också hur man lyckats göra sökningar som tidigare hade varit komplicerade att få till blir ganska enkla med ett genomtänkt gränssnitt. Wired berättar om historien bakom den nya funktionen och där hittar man bl.a. dansken Lars Rasmussen som Facebook lockade över från Google där han bl.a. låg bakom det hypade men floppande Google Wave.

Kanske kan man ana rötter bak till sjuttiotalets Query by example men man kan hitta liknande exempel av senare datum som är än mer lika. Hur som helst innebär autocompletion på frågorna att man slipper hålla en massa syntax i huvudet och snabbt kan fråga det man avser.

Det kan dock behövas en hel del masserande av datat från Facebooks sida.

My colleagues at TV4 who like WordPress” och “My colleagues at TV4 who like WordPress” ser identiska ut men den första ger tre träffar och den andra noll. Den första gäller programvaran WordPress och den andra intresset WordPress. I vissa fall kan två distinkta saker ha exakt samma namn men i det här fallet borde de nog hanteras som synonyma. Samma sak gäller förresten TV4 och TV4. Väljer jag företaget TV4 och inte sidan TV4 av typen “Media/News/Publishing” är det istället fem personer som gillar WordPress. Med två parametrar (oräknat “My colleagues”) med två alternativ på varje blir det fyra olika kombinationer där två ger olika många resultat och två inga resultat alls. Detta trots att det var samma sak som avsågs med både WordPress och TV4. Behovet av data integration tydliggörs alltså ganska snabbt.

Vi på TV4 står inför utmaningar som rör datakvalitet också. Tablådatat som ligger bakom mycket av innehållet på TV4.se har egentligen aldrig varit ägnat till annat än enkla listningar i TV-tidningar. Bristen på sammanhängande data blir väldigt tydligt när man t.ex. inte enkelt kan se om två sändningar är av samma program. Den enda ledtråd vi har är då att de har en titel som är snarlik men det är upplagt för missar. Är t.ex. Dallas anno 2012 samma serie som den från åttiotalet?

Läs om vår kommentarspolicy