2013 ska vi bli så mycket bättre!

I går kväll fick TV4 ta emot utmärkelsen “Årets sajt” (och Årets underhållningssajt) av tidskriften Internetworld. Motiveringen räknar in såväl TV4.se som TV4 Play.

Det är oerhört hedrande att bli uppmärksammad för det arbete vi utvecklare, projektledare och redaktionschef genomfört när vi gett den sajt både våra besökare och redaktörer är värda. I vår gamla form och gamla publiceringssystem har redaktionella idéer i mycket varit begränsad till vad som kunnat göras trots plattformen och det har handlat mycket om att trolla med knäna. Visst kan man ha mycket vunnet bara av att börja om från scratch men denna gång tycker vi att vi lyckats med något mer.

Arbetet med omgörningen av TV4.se som lanserades i juni 2012 påbörjades redan i januari 2011 när Daytona fick uppdraget. Bland ledorden i uppdraget fanns “clip heaven”, en webbplats där man konsumerar klipp men vi har även lagt vikt vid att ha en webbplats med följsam webbdesign (läs: responsive design) och bättre hantera metadata om program, videor och artiklar.

Både TV4.se och TV4 Play är ju Ruby on Rails-sajter. Som vi många gånger predikat om kan utvecklingstakten lätt trappas upp när man har tillgång till ett ramverk som Rails och till ett skönt språk som Ruby. Läggs det dessutom i händerna på smarta utvecklare har vi verktygen till att lyckas tränga igenom bland konkurrenter med större budget på utveckling. (Vi som har Frederick Brooks The Mythical Man Month i bokhyllan vet iofs. att man kan ifrågasätta att stora utvecklingsteam automatiskt gör något mer produktivt.) Vi har dessutom gjort det samtidigt som vi råkat på problem där det inte finns något självklart facit. Hur gör man skalbara bilder bäst i responsiv design? Hur kommer vi runt brister i datat vi har att jobba med utan att låsa oss för mycket inför framtiden?

Vi utvecklare vill gärna tacka Ruby-communityt i Stockholm och Göteborg som hjälpt oss på många sätt. Några av dem är eller har varit konsulter som varit ovärderliga från att i det lilla få ut säkerhetsfixar på kort tid till att i det stora tänka ut eleganta lösningar på problem. Betydligt fler av dem har varit bra bollplank under SHRUG-möten eller på nätet och vi hoppas att det är ett community som kommer fortsätta att finnas kvar som en vital resurs för oss alla att bidra till.

Är det något vi gärna tipsar andra organisationer om är det att förbättra sättet att arbeta. Webbutvecklingsavdelningen har ett bra tag arbetat med agil utveckling och vi har som tur är även lyckats övertyga våra uppdragsgivare på Digitala medier och konsulter som Daytona att processmässigt övergå till en mer löpande utveckling. Övergången för detta har skett samtidigt som vi utvecklat nya TV4.se så frukterna av det kommer säkert att synas än tydligare framöver.

Ett varmt tack till alla kolleger på Digitala medier, teknikavdelningen och våra konsulter Daytona, Valtech och Fleecelabs!

Vi ska bli ännu bättre 2013 vilket vi även räknar med och hoppas på att våra konkurrenter ska bli. Allt för att driva kvaliteten på den svenska delen av webben ett par snäpp uppåt.

Intervju från Internetworld med Tommy Jarnemark (affärschef Digitala medier) och Christian Gustavsson (projektledare för TV4.se)

http://swf.lwcdn.com/flash11/Satellite_v2.swf

Arbetsgruppen bakom nya tv4.se har projektletts av Christian Gustavsson och Magnus Rimbark. Det tio man starka utvecklingsteamet består i sin tur av David Hall, Kristian Saebdal, Brian Riddle, Peter Lindberg, Svante Adermark, Christer Johansson, Peter Lind, Anders Bengtsson, Robert Piirainen och Daniel Wagnerius

Koncept och design har gjorts av Daytona.

Läs om vår kommentarspolicy